Daily GK and Current Affairs Quiz - 10th December 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz - 10th December 2020

Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th December 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – December 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 10th December 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 10th December 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 10th December 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Recently, The government has launched the QRMP scheme for small taxpayers under the GST system. What does ‘R’ stand for in QRMP?

A. Rescue
B. Race
C. Return
D. Revised
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Return

Explanation: The government has launched the Quarterly Return filing & Monthly Payment of Taxes (QRMP) scheme for small taxpayers under GST system. Taxpayers with aggregate annual turnover of up to ₹5 crore in the preceding financial year and have filed their October GSTR-3B (sales) return by November 30, 2020, are eligible for this scheme. This will be in effect from January 1, 2021.

2. Which of the following country received its first shipment of coronavirus vaccine from China recently?

A. Singapore
B. Pakistan
C. Indonesia
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Indonesia

Explanation: Indonesia received its first shipment of coronavirus vaccine from China on 6 December 2020. It received 1.2 million doses from China’s Sinovac Biotech Ltd., a vaccine Indonesia has been testing since August 2020. Late-stage trials of the Sinovac vaccine are also underway in Brazil and Turkey, with interim results on efficiency from Brazil expected by mid-December 2020.

3. ………………………… has ventured into the digital gift cards category by partnering with Pine Labs-owned Qwikcilver.

A. Paytm
B. PhonePe
C. Google Pay
D. Amazon Pay
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Google Pay

Explanation: Google Pay has ventured into the digital gift cards category by partnering with Pine Labs-owned Qwikcilver. It will issue real-time virtual gift cards to users from more than 150 online and offline brands, across 1500 cities in India. With this partnership, Qwikcilver’s consumer arm Woohoo will list on Google Pay’s in-app store Spot.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Which of the following Asset Management Company (AMC) has launched India’s first diversified REIT Mutual Fund?

A. LIC India
B. SBI Mutual Fund
C. Kotak Mahindra AMC
D. ICICI Prudential Mutual Fund
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kotak Mahindra AMC

Explanation:  Kotak Mahindra AMC (Kotak Mutual Fund) has launched Kotak International REIT Fund of Funds. It is India’s first diversified REIT Mutual Fund. It is an open-ended mutual fund scheme that will invest in units of SMAM Asia REIT Sub Trust Fund. This mutual fund scheme will have a diversified investment portfolio comprising of listed REITs (Real Estate Investment Trusts).

5. Which of the following city host 7th edition of Water, Sanitation and Hygiene (WASH) Conclave 2020 recently?

A. Jaipur
B. Delhi
C. Bengaluru
D. Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Hyderabad

Explanation: 7th edition of Water, Sanitation and Hygiene (WASH) Conclave 2020 kicked off in Hyderabad from December 2-4, 2020.  It was organized by UNICEF (United Nations Children’s Fund), National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRD & PR) in collaboration with 3 state governments – Telangana, Andhra Pradesh & Karnataka. Governor of Andhra Pradesh, Biswabhusan Harichandan participated as the Chief Guest of the Conclave. The Year 2024 is set as target for providing access, and use of safe and adequate drinking water to all households.

6. Who among the following has been appointed Prime Minister Narendra Modi’s ‘Fit India’ Ambassador?

A. Virat Kohli
B. Sunil Kshetri
C. Rohit Sharma
D. Kuldeep Handoo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kuldeep Handoo

Explanation: Kuldeep Handoo (2020 Dronacharya Awardee) has been appointed Prime Minister Narendra Modi’s ‘Fit India’ Ambassador. Mr Handoo, who is Wushu Coach of Team India is serving as Inspector in Jammu and Kashmir Police Department. Fit India Movement is a nation-wide movement in India to encourage people to remain healthy and fit by including physical activities and sports in their daily lives.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. International Anti-Corruption Day is observed annually on …………………. to raise public awareness for anti-corruption.

A. 6th December
B. 7th December
C. 8th December
D. 9th December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 9th December

Explanation: International Anti-Corruption Day is observed annually on 9 December to raise public awareness for anti-corruption. The day is observed since the passage of the United Nations Convention Against Corruption on 31 October 2003. The theme of International Anti-Corruption Day 2020: ‘RECOVER with INTEGRITY.’ The theme focuses on recovery through corruption mitigation and emphasizes that inclusive COVID-19 recovery can only be achieved with integrity.

8. Recently, which of the following banks has launched an overdraft (OD) facility for farmers?

A. Lakshmi Vilas Bank
B. Syndicate Bank
C. Karnataka Vikas Grameen Bank
D. Andhra Pragathi Grameena Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Karnataka Vikas Grameen Bank

Explanation: Karnataka Vikas Grameen Bank (KVGB), has launched an overdraft (OD) facility for farmers. The farmers are provided with an OD facility based on the value of the land. The limit is capped to a maximum of ₹1.5 lakh per acre to irrigated lands and ₹1 lakh per acre to dry land. The facility can be used for working capital requirements such as maintenance of machinery and equipment, etc.

9. Which of the following country has won the International King Bhumibol World Soil Day Award 2020?

A. Thailand
B. Nepal
C. India
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India

Explanation:  The Indian Council of Agricultural Research (ICAR), has won the prestigious International King Bhumibol World Soil Day Award for 2020. The award was presented annually by the Food and Agriculture Organization (FAO). The award was conferred to the ICAR on the occasion of World Soil Day, on December 5. ICAR India will officially receive the award by Her Royal Highness, Princess Maha Chakri Sirindhorn of Thailand, during an event in Bangkok in January 2021. Why is this award being given to ICMR?

  • ICAR has been conferred the award for its commitment to raising awareness of the importance of healthy soils at the World Soil Day celebration in 2019, which addressed soil erosion under the motto “Stop soil erosion, save our future”.
  • The programme was organised by Bhopal-based Indian Institute of Soil Science, an autonomous institute for higher learning, established under the umbrella of Indian Council of Agricultural Research.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. Which of the following bank has been launched the mobile payment app ‘iMobile Pay’ recently?

A. Yes Bank
B. Axis Bank
C. ICICI Bank
D. HDFC Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. ICICI Bank

Explanation: The private lender ICICI Bank has launched a new version of its mobile payment app called iMobile Pay, to offer payment and banking services to customers of any bank. The latest version of the app is interoperable and will now allow payments and other banking services to even those customers who do not hold an ICICI Bank account.

About “iMobile Pay”

  • Using the app, the customers of other banks can link their bank account, generate a UPI ID and start paying, shopping, transfer funds to any bank account or to any other payment apps or digital wallets; or bill payments and online recharges, among others.
  • It also offers instant banking services such as savings account, investments, loans, credit cards, gift cards, and travel cards, among others.

11. Who among the following has won the 3rd Rabindranath Tagore Literary Prize?

A. Ranjit Hoskote
B. Amitav Ghosh
C. Raj Kamal Jha
D. Rana Dasgupta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Raj Kamal Jha

Explanation: Journalist-author, Raj Kamal Jha has won the 3rd Rabindranath Tagore Literary Prize for his novel, “The City and The Sea”. Due to the COVID-19 pandemic, the winner of the $5,000 prize was announced online in Copenhagen, Denmark. Jha’s book, which is based on the December 2012 Nirbhaya rape and murder case, was chosen from ten shortlisted books including Amitav Ghosh’s Gun Island, Nirmala Govindarajan’s Taboo and Ranjit Hoskote’s Jonahwhale.

Other winners:

  • The Rabindranath Tagore Literary Prize for Social Achievement 2020 was conferred to His Majesty Sultan Qaboos bin Said Al Said, the late Sultan of Oman and The People of Oman,
  • Renowned Indian choreographer Sandip Soparrkar for his contribution to the betterment of society through his initiative Dance for a Cause.

12. Human Rights Day is celebrated on which day-

A. 8th December
B. 9th December
C. 10th December
D. 11th December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10th December

Explanation: Human Rights Day is celebrated on 10 December annually across the world. This Day came into existence on December 10, 1948, when the Universal Declaration of Human Rights was adopted by the United Nations. This day is observed every year across the world, as it empowers us all. The day also acknowledges the advocates and defenders of human rights around the world. This year theme of Human Rights Day: Recover Better – Stand Up for Human Rights. This year theme relates to the COVID-19 pandemic and focuses on the need to build back better by ensuring Human Rights are central to recovery efforts.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Which of the following country will host the Club World Cup in its existing format in late 2021?

A. USA
B. Japan
C. Germany
D. Australia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: Japan will host the Club World Cup in its existing format in late 2021. It means there will be two Club World Cups in the same year, with Qatar hosting the 2020 edition between February 1 and 11, 2021 before another seven-team edition goes ahead in Japan in December 2021. Japan has hosted the Club World Cup eight times before, most recently in 2016.

14. Who among the following has won the Formula One Sakhir Grand Pix in Bahrain?

A. Lance Stroll
B. Lewis Hamilton
C. Sebastian Vettel
D. Segio Perez
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Segio Perez

Explanation:  Segio Perez of Mexico won the formula One Sakhir Grand Pix in Bahrain. Esteban of France finished second and Lance Stroll of Canada finished third. Sergio Perez became the first Mexican victor in F1 since Pedro Rodriguez in 1970, ending a series of races dominated by Mercedes for whom Valtteri Bottas finished eighth and George Russell ninth. The 30-year-old Mexican recovered from a first-lap crash that dropped him to the back of the field in his 190th race.

15. Renowned personality Manu Mukherjee passed away, he was a veteran _____.

A. Actor
B. Politician
C. Choreographer
D. Music Director
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Actor

Explanation: Veteran Bengali actor Manu Mukherjee passed away. He started his film career with Mrinal Sen’s Nil Akasher Niche (1958). The actor is best remembered for his roles in Satyajit Ray’s Joy Baba Felunath and Ganashatru. He had also been part of the children’s fantasy film Patalghar’.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th December 2020


Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams