Daily GK and Current Affairs Quiz - 10th & 11th January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz - 10th & 11th January 2021
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th & 11th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 10th & 11th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 10th & 11th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 10th & 11th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Recently, The Reserve Bank of India (RBI) has introduced the Legal Entity Identifier (LEI) for all RTGS and NEFT payment transactions made by entities for the value of Rs ………………. and above.

A. Rs 75 crore
B. Rs 50 crore
C. Rs 25 crore
D. Rs 100 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Rs 50 crore

Explanation: The Reserve Bank of India has introduced Legal Entity Identifier (LEI) for all payment transactions of value Rs 50 crore and above undertaken by entities (non-individuals) via Real Time Gross Settlement (RTGS) and National Electronic Funds Transfer (NEFT). Real-Time Gross Settlement (RTGS) and National Electronic Funds Transfer (NEFT) are the Centralised Payment Systems operated by RBI. This instruction shall come into effect from April 01, 2021.

  • The Legal Entity Identifier (LEI) is a 20-digit number used to uniquely identify parties to financial transactions worldwide.
  • Reserve Bank has introduced LEI in a phased manner for participants in the over the counter (OTC) derivative and non-derivative markets as also for large corporate borrowers.
  • LEI can be obtained from Legal Entity Identifier India Ltd. (LEIL) which is wholly owned subsidiary of Clearing Corporation of India Ltd (CCIL).

2. ………………………. has been appointed as the Chief Justice (CJ) of Andhra Pradesh High Court.

A. Rahul Kaushik
B. Rajat Agrawal
C. Vinay Kumar
D. Arup Kumar Goswami
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Arup Kumar Goswami

Explanation: Justice Jitendra Kumar Maheshwari was sworn in as the new Chief Justice of Sikkim High Court. Governor Ganga Prasad administered the oath of office to Justice Maheshwari during a function held in Raj Bhavan. Chief Justice Arup Kumar Goswami of the Sikkim High Court has now been transferred for appointment as the Andhra Pradesh High Court’s Chief Justice.

3. Who among the following will nominate the next U.S. attorney general by President-elect Joe Biden?

A. Janet Reno
B. Merrick Garland
C. William Pelham
D. Michael B Mukasey
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Merrick Garland

Explanation: President-elect Joe Biden will nominate federal appeals judge Merrick Garland to be the next U.S. attorney general. He serves as a judge on the U.S. Court of Appeals for the District of Columbia Circuit, one of 13 federal appeals courts. Vanita Gupta, the head of the Leadership Conference on Civil and Human Rights, will be nominated by Biden as the Associate Attorney General, the No. 3 people in the department.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. The Government of India and ……………. have signed loan agreements worth USD 646 million for two road projects in Andhra Pradesh.

A. World Bank
B. Asian Development Bank
C. Euro Development Bank
D. New Development Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. New Development Bank

Explanation:  The New Development Bank (NDB) has signed loan agreements worth USD 646 million with the Government of India for two road projects in Andhra Pradesh. Each project costs USD 323 million. These projects will improve mobility and connectivity to the socioeconomic centres, enhance transport efficiency, improve road safety and riding quality, and provide all-weather accessibility for the State’s road users.

  • The first project is the Andhra Pradesh Roads and Bridges Reconstruction Project. It comprises widening 1,600 km of State Highways to double lane and reconstructing dilapidated bridges on the State Highway network.
  • The second project is Andhra Pradesh Mandal Connectivity and Rural Connectivity Improvement Project. It comprises widening 1,400 km of district roads to double lane and reconstructing dilapidated bridges on the district road network.

5. German technology firm SAP SE would invest …………………… (in crores) in India to localize and offer customers the flexibility of a multi-cloud environment.

A. 400 crores
B. 250 crores
C. 500 crores
D. 550 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 500 crores

Explanation: German technology firm SAP SE would invest ₹500 crores in India to localize and offer customers the flexibility of a multi-cloud environment. SAP will make available its multiple cloud solutions in India’s data centres. In May 2020, SAP had launched its Commerce Cloud and S/4 HANA Cloud on its India data centre to help domestic enterprises meet end-to-end customer demands.

6. Who among the following has been appointed as the Chief Justice of the Common High Court of Telangana?

A. Justice Arun Goel
B. Justice Hima Kohli
C. Justice Vikram Nath
D. Justice N. Kotiswar Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Justice Hima Kohli

Explanation: Justice Hima Kohli was sworn in as the Chief Justice (CJ) of Telangana High Court on 7 January 2021. Governor Dr Tamilesai Sounderarajan administered the oath of office. Justice Hima Kohli has served as a judge of Delhi High Court and has become the first woman CJ of Telangana High Court. The present CJ of Telangana High Court RS Chauhan has been appointed as CJ of Jharkhand High Court.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Who among the following has authored the book titled “Sabarimala Vijnaanakosham”?

A. Rishi Verma
B. Neena Rai
C. K S Vijayanath
D. Madhav Bhandari
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. K S Vijayanath

Explanation: Arif Mohammed Khan, Governor of Kerala released the book titled “Sabarimala Vijnaanakosham” authored by K S Vijayanath at Raj Bhavan, Thiruvananthapuram, Kerala. He presented the first copy of “Sabarimala Vijnaanakosham” to S Sreejith, Inspector General of Police (Crime Branch) Kerala. He also presented the Limca Book of World Records certificate to Swami Maheswarananda who erected a 111 feet Shiv Linga Sthoopa at Maheswaram Sri Siva parvathi Temple in Chenkal, Thiruvananthapuram, Kerala.

8. Who among the following has been appointed as the first Chief Information Officer of the US Army?

A. Raj Iyer
B. Rohini Kosoglu
C. Vivek Murthy
D. Neera Tonden
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Raj Iyer

Explanation: Indian-American Dr Raj Iyer has taken over as the first Chief Information Officer of the US Army, after the Pentagon created the position in July 2020. One of the highest-ranking Indian-American civilians in the US Department of Defense, Raj Iyer, who holds a Ph.D. in Electrical Engineering, serves as the principal advisor to the Secretary of the Army and directs representation of the secretary in matters relating to information management/information technology (IT). Equivalent in rank to a three-star General, Raj Iyer will supervise an annual budget of USD 16 billion for the US Army’s IT operations. Over 15,000 civilians and military personnel posted across 100 countries work under him.

9. As per the first advanced estimates of the National Statistical Office (NSO) has projected …………… growth rate of India’s GDP in fiscal 2020-21.

A. -9.8%
B. -7.7%
C. -8.1%
D. -6.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. -7.7%

Explanation:  The GDP of India is expected to contract by 7.7 percent in the current fiscal year 2020-21, as per the first advanced estimates released by the National Statistical Office (NSO), under the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MOSPI) on January 07, 2021. The first advance estimates of GDP of a financial year are released before the Union Budget. This data helps in the budget-making process.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. Who among the following will head the ‘College of Supervisors (CoS)’ formed by RBI to further strengthen supervision over regulated entities?

A. R. Gandhi
B. Michael Patra
C. N S Viswanathan
D. Viral Acharya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. N S Viswanathan

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has set up an academic advisory council called ‘College of Supervisors (CoS)’ to further strengthen supervision over regulated entities. The Cos will be headed by former deputy governor N S Viswanathan and will have five other members. The objective of the council will be to identify areas where skill building/up-skilling are requir­ed, plan and develop curricula of all programmes, benchmark the programmes with international standards/­best practices, and develop appropriate teaching methods, etc.

11. Which of the following bank has collaborated with IIT Kanpur to launch ‘Fintech Innovation Centre (FIC)’ at its campus?

A. Canara Bank
B. Bank of Baroda
C. State Bank of India
D. Punjab National Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Punjab National Bank

Explanation: Punjab National Bank has partnered with IIT Kanpur and the Foundation for Innovation & Research in Science & Technology (FIRST) to set up a ‘Fintech Innovation Centre (FIC)’ at the institute’s campus. PNB and IIT Kanpur will jointly work to set up this innovation centre as a vehicle for research and development of technological solutions, with the help of FIRST, to address challenges and explore opportunities in the Banking, financial services and insurance (BFSI) space.

PNB intends to create new products or solutions with technological innovations by creating an FIC involving IITK’s experienced faculty members with the help of FIRST. The collaboration of technical prowess from IIT Kanpur and financial expertise of PNB makes it an apt “Fin-Tech” partnership that will help build innovations and entrepreneurial excellence. The FIC will be supported by a holistic ecosystem of financial institutions, academia, VC funds, technology companies and key government organisations.

12. The World Hindi Day is celebrated annually on which day-

A. 8th January
B. 9th January
C. 10th January
D. 11th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10th January

Explanation: The World Hindi Day is celebrated annually on January 10 since 2006 to promote the language at the global stage. The day marks the anniversary of first World Hindi Conference which was inaugurated on January 10, 1975, by the then prime minister Indira Gandhi. However, the celebration of first World Hindi Day was commenced on 10 January 2006 by former Prime Minister Dr Manmohan Singh. It must be noted that the National Hindi Day is celebrated in India on September 14 every year. On that day in 1949, the constituent assembly adopted Hindi, written in Devanagari script, as the official language of the Union.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Which of the following Asset Management company (AMC) has launched the investor awareness campaign titled #PaisonKoRokoMat?

A. Tata Mutual Fund
B. SBI Mutual Funds
C. IDFC Mutual Funds
D. ICICI Prudential Mutual Fund
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. IDFC Mutual Funds

Explanation: IDFC Mutual Funds has launched its latest pan-India investor awareness campaign titled #PaisonKoRokoMat. With this new campaign, IDFC Mutual Fund aims to shift the conversation regarding wealth creation from the traditional to the contemporary.

  • This new campaign of IDFC Mutual Fund urges savers to become investors and explore the smart and modern mutual fund vehicle for their investments.
  • The 360-degree campaign focuses on looking beyond the traditional ways of growing your money and using your goals to allocate your money across asset classes and investment solutions.
  • The campaign has been conceptualised and created by TBWAIndia.

14. Name of the country which has successfully test-launched Fatah-1, the indigenously developed guided multi-launch rocket system.

A. UAE
B. Iran
C. Pakistan
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pakistan

Explanation:  Pakistan successfully test-launched Fatah-1, the indigenously developed guided multi-launch rocket system. The rocket system is capable of delivering a conventional warhead up to a range of 140 kilometers. The weapon system will give Pakistan Army the capability of precision target engagement deep in enemy territory.

15. Renowned personality Satya Paul passed away recently, he was a veteran ______.

A. Actor
B. Fashion Designer
C. Choreographer
D. Music Director
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Fashion Designer

Explanation: Ace fashion designer Satya Paul, known for giving the Indian saree a contemporary touch, has passed away at the age of 79. Paul started his journey in the field of retail in the late 60’s and expanded to exports of Indian handloom products to high-end retail stores in Europe and America. In 1980, he launched the first ‘saree boutique’ in India, L’Affaire, and founded the eponymous fashion clothing brand with his son in 1986. The brand soon became synonymous for its sleek sarees.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams