Daily GK and Current Affairs Questions - 1st September 2020
Daily GK and Current Affairs Questions - 1st September 2020
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Daily GK and Current Affairs Quiz – 1st September 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – September 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 1st September 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 1st September 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 1st September 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Name of the Next Generation Startup Challenge Contest which is launched by Union Minister for Electronics and Information Technology, Shri Ravi Shankar Prasad.

A. Nirbhaya
B. Chunauti
C. Himmat
D. Shaurya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Chunauti

Explanation: “Chunauti”, a Next Generation Startup Challenge Contest has been launched by the Union Minister for Electronics and Information Technology, Shri Ravi Shankar Prasad. The contest aims to further boost startups and software products with special attention on Tier-II towns of India. The “Chunauti” contest will identify about 300 startups engaged in identified areas and offer them seed fund of upto Rs. 25 Lakh along with other facilities. For this programme, a budget of Rs. 95.03 Crore has been earmarked by the government for over a period of three years. Under this programme, Ministry of Electronics and IT will invite startups in the following areas of work:

  • Edu-Tech, Agri-Tech & Fin-Tech Solutions for masses
  • Supply Chain, Logistics & Transportation Management
  • Infrastructure & Remote monitoring
  • Medical Healthcare, Diagnostic, Preventive & Psychological Care
  • Jobs & Skilling, Linguistic tools & technologies

2. “Pratheeksha” the first-of-its king marine ambulance boats have been inaugurated in which of the following state?

A. Kerala
B. Gujarat
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kerala

Explanation: Pratheeksha is first in the series of 3 fully equipped marine ambulance boat built by Cochin Shipyard Limited (CSL), for the Department of Fisheries, Govt. of Kerala. They have been built at a cost of Rs. 6.08 crore, to save the lives of fishermen during accidents at sea. The boat has been designed by the Central Institute of Fisheries Technology as per the specifications of Indian Registry of Shipping. The Chief Minister of Kerala, Pinarayi Vijayan commissioned the first-ever marine ambulance named ‘PRATHEEKSHA’ at Vizhinjam village of Thiruvananthapuram district in Kerala. The other marine ambulances that are to be deployed are Pratyasha and Karunya. The ambulances to be deployed are as follows:

  • Pratyasha in Ernakulam
  • Karunya in Kozhikode

3. ‘Pensioners Corner’ mobile Application launched by which of the following Paramilitary forces of India.

A. NSG
B. ITBP
C. CISF
D. CRPF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. CISF

Explanation: The Central Industrial Security Force (CISF) has made an in-house mobile app “Pensioners Corner”. The mobile app has been created by CISF to reach to the pensioners and to bring them on to the digital platform as a one stop solution. Through the mobile app “Pensioners Corner”, CISF will reach out to the Ex-Force personnel, who devoted their life for the country, in order to increase their self esteem. The mobile app comprises of inbuilt grievance redressal mechanism and will also contain information about all important circulars such as job opportunities and benefits pertaining to pensioners. Director General of Central Industrial Security Force: Rajesh Ranjan.

4. Name of the person who heads three-member committee has been to review the effective utilisation of the Armed Forces Headquarters Civil Services (AFHQ CS) cadre.

A. Ajay Kumar
B. DB Shekatkar
C. R. Chandrashekhar
D. S.B. Naithani
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. DB Shekatkar

Explanation Defence Minister Rajnath Singh has approved the setting up of 3-member committee headed by Lt. Gen. DB Shekatkar (retired) to review the effective utilisation of the Armed Forces Headquarters Civil Services (AFHQ CS) cadre. Two other members of the committee are R. Chandrashekhar, a retired AFHQ cadre officer, and AN Das from the MoD finance wing. The committee will enable the Defence Ministry to optimise the civil as well as military administrative appointments in the service headquarters.

The 3-member committee will conduct a study and find out such appointments in Service HQs and Inter-Service Organisations (ISO) that may fall under the domains of AFHQ CS officers as recognised in the report by the committee of experts due to their longer tenures and expertise. It will also interact with various branches, directorates of service headquarters as well as ISOs for the study. The committee is expected to submit its report by November

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Name of the state which will establish the 1st international women’s trade centre (IWTC) of India?

A. Odisha
B. Maharashtra
C. Kerala
D. Karnataka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kerala

Explanation: Kerala will establish the first international women’s trade centre (IWTC) of India at Angamaly. The IWTC would be set by Kerala in consonance with the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs). The IWTC seeks to accelerate the women entrepreneurship and secure gender parity. It will also offer a safe place away from home to women to start new businesses, set up or expand, and get their products marketed globally. IWTC will also enable women entrepreneurs to participate in international trade, and enhance their competitiveness to tap market opportunities. Hence, it will enable women to enjoy greater economic benefits.

6. Recently in which of the following place, The Union Government is planning to come up with Mega Bamboo Industrial Park.

A. Samba
B. Ghati
C. Katra
D. Guwahati
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ghati

Explanation: The union government is planning to develop three Bamboo Clusters in Jammu, Katra and Samba areas for making of Bamboo basketry, Agarbatti and Bamboo Charcol. Apart from this government is also planning to set up a Mega Bamboo Industrial Park at Ghati near Jammu and Bamboo Technology Training Centre will also come up in the region. This was announced by the Minister of Development of North Eastern Region (DoNER), Dr Jitendra Singh.

7. Brandon Human Capital Management (HCM) Excellence Award 2020 won by which of the following bank?

A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. Axis Bank
D. State Bank of India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. State Bank of India

Explanation: State Bank of India (SBI) to receive Brandon Human Capital Management(HCM) Excellence Award. The award is also known as the Academy Awards of Learning & Development 2020. The SBI has been awarded with the global recognition for its HR initiative, ”Nayi Disha”. The award winners will be honored at Brandon Hall Group’s annual HCM Excellence Conference, January 26-28, 2021 at the Hilton West Palm Beach, Florida. The selected winners will also present in breakout sessions, sharing their leading practices during the conference. SBI partnered with M/s Chrysalis & developed the “Nayi Disha” Programme.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. India’s rank ………………. in the global ranking of average wages prepared by Picodi.com.

A. 82nd
B. 67th
C. 72nd
D. 53rd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 72nd

Explanation: In accordance with the global ranking of average wages prepared by Picodi.com, India ranked 72nd among 106 countries with an average monthly wage of Rs 32,800 (USD 437). Picodi.com is an international e-commerce platform, headquartered in Poland, provides discount coupons. Its analysis team looked into earnings of countries around the world and created a global ranking of average wages. The ranking has been topped by Switzerland, where the average wage converted into rupees amounts to Rs 4,49,000 (USD 5,989). On the other hand the average monthly wage of Cuba is the lowest at Rs 2,700 (USD 36).

9. Name of the player who won the opening stage of the Tour de France, the annual multiple stage bicycle race, in August 2020.

A. Tom Boonen
B. Thor Hushovd
C. Philippe Gilbert
D. Alexander Kristoff
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Alexander Kristoff

Explanation:  Alexander Kristoff won the opening stage of the Tour de France, the annual multiple stage bicycle race. The Tour de France rolled out from the French Riviera city of Nice. The Tour was delayed by two months because of the COVID-19 pandemic. Since its inception in 1903, the race has only been cancelled during the two world wars.

10. Which of the following edition of annual film gala will be held from September 24 to October 4, 2020?

A. 15th
B. 16th
C. 12nd
D. 18th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 16th

Explanation: The 16th edition of annual film gala will be held from September 24 to October 4, 2020. Academy Award winner Juliette Binoche will be the first French artist to receive the award. She will be presented the honour on September 30, 2020, at a presentation ahead of a screening of her most recent film, the French-language comedy “How to Be a Good Wife”.

11. Karnataka CM BS Yediyurappa flagged off Roll-On/Roll-Off (RO-RO) train between which of the following station-

A. Hubli to Solapur
B. Bengaluru to Solapur
C. Shivamogga to Solapur
D. Shivamogga to Panaji
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Bengaluru to Solapur

Explanation: Karnataka CM BS Yediyurappa flagged off Roll-On/Roll-Off (RO-RO) train between Bengaluru (Nelamangala) to Solapur (Maharashtra). He flagged off the RO-RO train from Nelamagala station on the outskirts of Bengaluru. The RO-RO service reduces accidents on the road, improves safety, saves fuel, and foreign exchange.

12. Malaysia-based private equity firm Creador has invested …………………… in Indian pharmaceutical packaging firm Shriji Polymers (India) Ltd.?

A. ₹150 crores
B. ₹250 crores
C. ₹100 crores
D. ₹200 crores
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ₹250 crores

Explanation: Malaysia-based private equity firm Creador has invested ₹250 crores in Indian pharmaceutical packaging firm Shriji Polymers (India) Ltd. Shriji’s product portfolio includes high-density polyethene bottles, polypropylene caps and other speciality plastic products. With this investment, Creador has acquired a ‘significant minority stake’ in the company.

  • Malaysia Capital – Kuala Lumpur.
  • Malaysia Currency – Malaysian Ringgit.
  • Malaysia National Sport – Sepaktakraw

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. BJP has decided to celebrate whose birthday by observing Seva Saptah from 14th to 20th September 2020?

A. Atal Bihari Ji
B. Narendra Modi
C. Amit Shah
D. M. Venkaiah Naidu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Narendra Modi

Explanation: BJP has decided to celebrate PM Narendra Modi’s birthday on September 17 by observing Seva Saptah from 14th to 20th September 2020. Prime minister will turn 70 this year, i.e. 2020. To observe the Seva Saptah, which is a way to extend help, the party will be distributing masks, sanitizers and medicines. Supporters would also be encouraged to hold blood donation camps.

14. Chadwick Boseman, passed away after a four-year battle with colon cancer. He was-

A. Dancer
B. Actor
C. Cricketer
D. Singer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Actor

Explanation: Black Panther actor, Chadwick Boseman passed away after a four-year battle with colon cancer. He was born and raised in Anderson, South Carolina, and made his acting debut in the TV series “All My Children” in 2003. He made his big-screen debut in 2008 in the biopic The Express: The Ernie Davis Story where he played Floyd Little. He played famous Black Panther role in the Marvel cinematic universe. The actor played a number of other high profile biographical roles, as baseball’s Jackie Robinson Day in the drama 42, Supreme Court Justice Thurgood Marshall in Marshall and soul icon James Brown in Get on Up.

15. Name of the  bowler who became the first bowler in cricket to scalp 500 wickets in Twenty20 matches.

A. Imran Tahir
B. Jems Anderson
C. Sunil Narine
D. Dwayne John Bravo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Dwayne John Bravo

Explanation: West Indies All-Rounder, Dwayne John Bravo became the first bowler in cricket to scalp 500 wickets in Twenty20 matches. He achieved the feat in the Caribbean Premier League (CPL) 2020 match between his team Trinbago Knight Riders and St Lucia Zouks. Bravo took the wicket of Rahkeem Cornwall (18) to register his 500th wicket. Dwayne Bravo achieved the feat in his 459th match in the shortest format. Sri Lanka’s Lasith Malinga is the second-highest wicket-taker in T20 cricket with 389 scalps from 339 matches followed by Sunil Narine (383), Imran Tahir (374), and Sohail Tanvir (356).

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Monthly Current Affairs PDF August 2020 – Download Free
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

Last 6 Months Current Affairs 2020 MCQ PDF