Daily GK and Current Affairs Quiz – 1st January 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 1st January 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 1st January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 1st January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 1st January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 1st January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Recently, Name of the bank which will roll out the Positive Pay system for cheques.

A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. Punjab Natinal Bank
D. State Bank of India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. State Bank of India

Explanation: State Bank of India will roll out the Positive Pay system for cheques. Under the new rule, re-confirmation of key details may be needed for payments beyond ₹50,000. This new cheque payment rule will come into effect from 1 January 2021. It will ensure added security where the cheque issuer now needs to provide details such as account number, cheque number, and cheque amount.

2. Which of the following state introduced a campaign regarding the promotion of “Ek Zila- Ek Shilp?

A. Rajasthan
B. Haryana
C. West Bengal
D. Madhya Pradesh
E. Uttar Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Madhya Pradesh

Explanation: The Madhya Pradesh govt introduced a campaign regarding the promotion of “Ek Zila- Ek Shilp”.  The first of such kind of exhibition called Raag-Bhopali is being organized to promote Zari-Zardozi crafts of Bhopal. The exhibition is being organized till 30 December 2020 in Gauhar Mahal, Bhopal. It will help in reviving the fading art of Zari-Zardozi.

3. Which of the following UTs will get its own Meteorological Centre in the first week of January 2021?

A. Ladakh
B. Delhi
C. Puducherry
D. Jammu and Kashmir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ladakh

Explanation: UT of Ladakh will get its own Meteorological Centre (MC). The new MC, to be established in Leh, would provide weather forecasts, issue warnings in case of adverse events, and perform all mandatory meteorological operations. The Leh-MC was virtually inaugurated by Dr. Harsh Vardhan, Minister for Earth Sciences (MoES).

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Recently, which of the following body has proposed a standard travel insurance policy with common coverage and policy wordings across the industry?

A. IRDAI
B. SIDBI
C. SEBI
D. NABARD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IRDAI

Explanation:  The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has proposed a standard travel insurance policy with common coverage and policy wordings across the industry. The move is aimed at increasing the penetration of the product. It shall have the basic mandatory covers as specified in draft guidelines which shall be uniform across the market. IRDAI is an autonomous, statutory body tasked with regulating and promoting the insurance and re-insurance industries in India.

5. Shoolpaneshwar Wildlife Sanctuary is located in which of the following state?

A. Karnataka
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gujarat

Explanation: Shoolpaneshwar Wildlife Sanctuary is a protected area situated in Gujarat’s western Satpura Range south of the Narmada River. Recently, Tribal communities have urged PM Narendra Modi to withdraw Centre’s notification classifying 121 villages around this Wildlife Sanctuary in Narmada district as eco-sensitive zones.

6. Recently, Which one of the following state assembly passed a bill to abolish all state-run Madrasas?

A. Uttar Pradesh
B. Assam
C. Meghalaya
D. West Bengal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Assam

Explanation: Assam Assembly has passed ‘The Assam Repealing Bill, 2020’ to abolish all state-run Madrasas by converting them to general schools. After this, All madrasas being run under the government will be converted into regular educational institute with effect from 1st of April, 2021.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Name of the state which has won the Digital India Award for aiding 21L stranded workers during Covid.

A. Jharkhand
B. Bihar
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bihar

Explanation: Bihar wins Digital India Award for aiding 21L stranded workers during Covid-19 Bihar govt’s initiative to transfer financial assistance directly to the accounts of beneficiaries during the COVID-19 pandemic has made it the winner of Digital Award.

8. “Action Agenda for an Atma Nirbhar Bharat” report has been prepared by –

A. INST
B. NECTAR
C. TIFAC
D. Vigyan Prasar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. TIFAC

Explanation: “Action Agenda for an Atma Nirbhar Bharat” report has been prepared by Technology Information, Forecasting and Assessment Council (TIFAC). The report is a consequential follow-up of the TIFAC’s White Paper on Focused Interventions for Make in India: post COVID -19.

9. The Ministry of Earth Sciences launched first-ever web-based application named “……………….”for Ocean Data Management.

A. Sophie
B. Digital Ocean
C. Ocean Wave
D. Digital Wave
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Digital Ocean

Explanation:  The Union Minister of Earth Sciences, Science & Technology, Dr Harsh Vardhan virtually inaugurated the web-based application “Digital Ocean”. It has been developed by Hyderabad-based Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS) an autonomous organization under M/o Earth sciences. Digital Ocean is a first of its kind digital platform for Ocean Data Management.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. Which of the following institution has been developed India’s first indigenous vaccine against pneumonia ‘Pneumosil’?

A. Zydus Cadila
B. Panacea Biotec
C. Serum Institute of India
D. Bharat Biotech Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Serum Institute of India

Explanation: The Union Health Minister Dr Harsh Vardhan launched India’s first indigenously developed vaccine against pneumonia. The Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV) named ‘Pneumosil’ has been developed by Pune-based Serum Institute of India (SII) in collaboration with the Bill and Melinda Gates Foundation and PATH, an international, nonprofit global health organization based in Seattle.

The vaccine will provide protection against 10 variants of pneumococcus bacteria that causes pneumonia, meningitis, ear, and blood infections in children. Pneumococcal disease is the largest contributor to under-five mortality rate worldwide.

11. Global Family Day on which of the following day-

A. 30th Deember
B. 1st January
C. 2nd January
D. 31st December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 1st January

Explanation: Global Family Day is celebrated annually on January 1 in different parts of the world, especially in the United States, as a global day of peace and sharing. We all know how important the ‘family’ is for one and all. Global Family Day 2021 is all about it. The day considers the entire world as one family.

12. Which of the following Small Finance Bank has announced a strategic partnership with ICICI Prudential Life Insurance to offer life insurance solutions.

A. Ujjivan Small Finance Bank
B. AU Small Finance Bank
C. Janalakshmi Small Finance Bank
D. Utkarsh Small Finance Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. AU Small Finance Bank

Explanation: AU Small Finance Bank has announced a strategic partnership with ICICI Prudential Life Insurance to offer life insurance solutions. The tie-up aims to deliver “paperless, secure, and hassle-free life insurance”. Through the corporate agency arrangement, over 18 lakh customers of AU Bank across over 700 banking touchpoints in 13 states and 2 Union territories, will have easy access to the entire suite of customer-centric protection and long-term savings products of ICICI Prudential Life. AU Bank even claimed that these products will enable customers to provide financial security to themselves and their families and help them achieve their financial goals.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Book named “In Pursuit Of Justice: An Autobiography” written by Late Justice Rajindar Sachar. This is the autobiography of-

A. Ranjan Gogoi
B. Rajindar Sachar
C. Suresh Tendulkar
D. Ranganath Misra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajindar Sachar

Explanation: The family of Late Justice Rajindar Sachar in association with The Indian Society of International Law and The Indian Law Institute is organizing the book launch “In Pursuit Of Justice: An Autobiography” written by Late Justice Rajindar Sachar. The book has been posthumously published.

14. Name of the indigenously developed missile system which has been approved by central govt for export.

A. Agni
B. Nag
C. Trishul
D. Akash
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Akash

Explanation:  Union Cabinet has approved the export of indigenously developed Akash Missile System and has created a Committee for faster Approval of Defence Exports. It is India’s first indigenously designed missile system and can target fighter jets, cruise missiles, drones, and other aerial assets.

15. S L Dharme Gowda passed away recently. He was the Deputy Chairman of  Legislative Council of which of the following state?

A. Kerala
B. Gujarat
C. Karnataka
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Karnataka

Explanation: Karnataka Legislative Council Deputy Chairman S L Dharme Gowda was found dead on a railway track near Kadur in Chikkamagalur district. He was a JD(S) legislator and in 2018 he was elected as Deputy Chairman in the upper House. His father SR Lakshmaiah was a three-time MLA from Birur assembly constituency.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 31st December 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams