Daily GK and Current Affairs Quiz - 1st December 2020
Daily GK and Current Affairs Quiz - 1st December 2020

Daily GK and Current Affairs Quiz – 1st December 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – December 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 1st December 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 1st December 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 1st December 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Recently, The United Bank of Switzerland (UBS) has projected India’s real GDP to contract by …………… in FY21.

A. 6.5%
B. 8.5%
C. 10.5%
D. 9.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 10.5%

Explanation: The UBS has projected India’s real GDP to contract 10.5% in FY21, in its Global Economics & Markets Outlook 2021-2022 report. For the fiscal 2021-22 (FY22) UBS expects India’s real GDP growth to rebound to +10%  in FY22. UBS also estimates India’s GDP to stabilize at 6.2 percent YoY in FY23.

2. The Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Narendra Singh Tomar virtually inaugurated Honey Farmer Producer Organisation (FPO) Programme in five states, Which of the following is not among them-

A. Rajasthan
B. Haryana
C. West Bengal
D. Madhya Pradesh
E. Uttar Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Haryana

Explanation: The Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Narendra Singh Tomar virtually inaugurated Honey Farmer Producer Organisation (FPO) Programme in five states, for producing honey. The Honey FPO Programme aims to address the issues faced by the beekeeping industry and also promote honey production in the country. This will also help in achieving the goal of increasing farmer’s income. These 5 FPOs will be set up by the National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Limited (NAFED). They will be set up at-

  1. East Champaran (Bihar)
  2. Morena (Madhya Pradesh)
  3. Bharatpur (Rajasthan)
  4. Mathura (Uttar Pradesh)
  5. Sunderbans (West Bengal)

3. Virat Kohli broke Sachin Tendulkar’s record and became the quickest batsman to complete …………………. international runs?

A. 20,000
B. 21,000
C. 22,000
D. 24,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 22,000

Explanation: Indian cricket team skipper Virat Kohli scripted another record in the game. He broke Sachin Tendulkar’s record and became the quickest batsman to complete 22,000 runs. He reached the milestone in his 462nd innings. Tendulkar batted 493 times to reach that mark. They are followed by Brian Lara (511 innings) and Ricky Ponting (514 innings) on the list. The only batsman with an average of over 50 across all formats, Kohli has 7240 runs in Tests, 12834 runs in ODIs and 2794 runs in T20Is.

Kohli achieved this feat during the second ODI between Australia and India at the SCG. Notably, Kohli has become the eighth batsman overall and the third Indian to surpass 22,000 international runs.  Rahul Dravid, who scored 24208 runs, is another Indian on the list.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Recently, Which of the following bank has launched the SMS Pay functionality on the POS terminals for merchants?

A. Axis Bank
B. ICICI Bank
C. HDFC Bank
D. Yes Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Yes Bank

Explanation:  Private lender YES Bank has launched an ‘SMS Pay’ functionality on POS terminals, which would allow merchants to accept contactless and remote payments from their customers. YES Bank has collaborated with French payment services company Worldline to launch the new facility. SMS Pay will facilitate merchants to accept remote payments on their POS machines and enable their customers to transact safely without leaving the comfort of their homes.

Through SMS Pay, local merchants & department stores could request payments from their customers by entering their contact details in the POS terminal following which an SMS would be triggered to the customer’s mobile number instantly, with a payment URL link. Customers can complete the payment through their domestic debit and credit cards.

5. PM Modi recently visited Zydus Biotech Park to review the COVID-19 vaccine development and manufacturing process at this facility. Where is Zydus Biotech Park is situated?

A. Chennai
B. Pune
C. Ahmedabad
D. Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ahmedabad

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has embarked on a three-city visit on 28 November 2020, to personally review the COVID-19 vaccine development and manufacturing process at facilities in these cities. Facilities visited by PM Modi are:

  • Zydus Biotech Park in Ahmedabad,
  • Bharat Biotech in Hyderabad
  • Serum Institute of India in Pune

The scientists at these facilities expressed their joy that the Prime Minister met them face to face in order to boost their morale and help accelerate their efforts in the vaccine development journey.

6. Recently, India has imposed anti-dumping duty on imports of fluoroelastomers from which of the following country by five years?

A. Myanmar
B. China
C. Turkey
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: India has imposed anti-dumping duty on imports of fluoroelastomers from China by five years starting November  2020. This was informed by the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC). India had first imposed the duty in January 2019, which was prolonged in July 2020 until October 27, 2020, and then additionally to November 27, 2020.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Name of the company which has announced the appointment of Michael Clark as the Chief Operating Officer (COO).

A. Hero MotoCorp Ltd
B. Maruti Suzuki
C. Yamaha Motor Company
D TVS Motor Company
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Hero MotoCorp Ltd

Explanation: Hero MotoCorp Ltd has announced the appointment of Michael Clark as the Chief Operating Officer of the company. Clarke, who will assume charge from 1st January 2021, would also serve as the head of human resource dept and will report to Pawan Munjal, Chairman of Hero group. He has worked in leadership roles in some of the world’s top companies, such as Fiat Group SPA and Delphi Technologies.

8. HSBC holdings is considering a complete exit from retail banking in which of the following country?

A. China
B. US
C. Japan
D. Australia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. US

Explanation: HSBC holdings is considering a complete exit from retail banking in the US, to help its struggling North America business. The bank’s senior management might reportedly present the plan to the board in the coming weeks. The bank earlier said it would accelerate the transformation of its US business and reduce annual costs.

9. The Chief Minister (CM) of which of the following state inaugurated the ”Organ Donor Memorial”, recently.

A. Odisha
B. Rajasthan
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rajasthan

Explanation:  Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot inaugurated the ”Organ Donor Memorial”. MOHAN Foundation has set up a first of its kind Organ Donor Memorial in the country on National Organ Donor Day.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

10. Who among the following has conferred with the global stroke services award by the World Stroke Organisation?

A. Arun Goswami
B. EJ Benjamin
C. Jeyaraj D Pandian
D. Robert D Henderson
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jeyaraj D Pandian

Explanation: Jeyaraj D Pandian, principal, Christian Medical College, was conferred with the global stroke services award by the World Stroke Organisation. He is the first Asian to receive this award at the recently concluded joint virtual World Stroke Congress and European Stroke Organisation Conference held in Vienna, Austria. Dr Pandian is also the current vice-president of the WSO.

11. World AIDS Day is observed globally on which day-

A. 30th November
B. 1st December
C. 21st October
D. 2nd December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 1st December

Explanation: Every year, on 1 December, the world commemorates World AIDS Day. The day provides an opportunity for people worldwide to unite in the fight against HIV, to show support for people living with HIV and to commemorate those who have died from an AIDS-related illness. This year the theme of World AIDS Day is “Global solidarity, shared responsibility”. In 2020, the world’s attention has been focused by the COVID-19 pandemic on health and how pandemics affect lives and livelihoods. COVID-19 is showing once again how health is interlinked with other critical issues, such as reducing inequality, human rights, gender equality, social protection and economic growth.

12. Justice Bijoy Krishna Patel has been appointed as the chairperson of Human Rights Commission of which of the following state?

A. Bihar
B. Kerala
C. Odisha
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation: Former Orissa High Court Judge Justice Bijoy Krishna Patel has been appointed as the chairperson of the Odisha Human Rights Commission. Justice Patel will be replacing Justice Bimala Prasad Das, who left the position on November 20. Odisha Human Rights Commission was constituted on 27 January 2000 and started functioning from 11 July 2003, when Justice D.P. Mohapatra joined as its first Chairperson.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. In which of the following state “Swasthya Sathi” health scheme is expanded to cover the entire population of the state.

A. Haryana
B. Jharkhand
C. West Bengal
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. West Bengal

Explanation: West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee expanded the state-run “Swasthya Sathi” health scheme to cover the entire population of the state. The decision will be applicable from December 1, 2020. ”Swasthya Sathi” was totally funded by the West Bengal government.

14. Roch Marc Christian Kabore will serve another five years as the president of which of the following country?

A. Chad
B. Burundi
C. Sudan
D. Burkina Faso
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Burkina Faso

Explanation:  President Roch Marc Christian Kabore will serve another five years as Burkina Faso’s president. Kabore won with nearly 58% of the vote, beating 12 opponents and claiming victory in the first round. Kabore received 1.6 million votes of the nearly 3 million cast, with voter turnout at 50%.

  • Burkina Faso capital – Ouagadougou.
  • Burkina Faso Currency – West African CFA franc.

15. British citizen David Prowse passed away recently, He was associate with which of the following fields?

A. Dancer
B. Actor
C. Singer
D. Writer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Actor

Explanation: British character actor David Prowse, best known for playing ‘Darth Vader’ in the original Star Wars trilogy, passed away. He was a weightlifter-turned-actor, was selected to portray Darth Vader for his imposing physique of 6-foot-7 inch. However, the role was voiced by James Earl Jones. Prowse wore the black suit and helmet to play Darth Vader.

You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th and 30th October 2020


Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2020 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2020 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2020, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams