Computer Knowledge Questions on Operating System
Computer Knowledge Questions on Operating System
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Computer Knowledge Questions for Banking Exams

Important Computer Knowledge Questions on Operating System for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam. If you are preparing for IBPS RRB Officer Scale-I and Office Assistant, NABARD Grade-A 2021, you will come across a section on “Operating System” in Computer Knowledge. Here we are providing you “Computer Knowledge Questions on Operating System for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam 2021” based on the latest pattern for your daily practice.

Computer Knowledge Questions on Operating System will help you learn concepts on important topics in Computer Section. This Computer Knowledge Questions are also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, NABARD Grade-A, RBI Assistant, LIC, and other competitive exams.

Computer Knowledge Questions on Operating System


1. It runs on computer hardware and serves as a platform for other software to run on.

A. Peripherals
B. Programs
C. Operating system
D. Application software

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Operating system

Explanation- An Operating System (OS) is an interface between a computer user and computer hardware. An operating system is a software which performs all the basic tasks like file management, memory management, process management, handling input and output, and controlling peripheral devices such as disk drives and printers.

2. Which one of the following DOS commands sends the contents of the screen to an output device?

A. ASSIGN
B. MORE
C. DISKCOPY
D. BREAK

Show Correct Answers

Correct Answer – C. DISKCOPY

Explanation-DISKCOPY is a command used on a number of operating systems for copying the complete contents of a diskette to another diskette.

3. Which of the following operating systems is also known as single user operating system?

A. DOS
B. Unix
C. Linux
D. Windows

Show Correct Answers

Correct Answer – A. DOS

Explanation-MS DOS is a Single User operating System. It is a Command line interface.

4. Which of the following is not an operating system?

A. Linux
B. DOS
C. Windows
D. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of the above

Explanation-Most common operating systems are Microsoft Windows, MS DOS, Apple macOS, Linux, Android and Apple’s iOS.

5. In MS-DOS, which of the following commands is used to delete directory with all sub-directions and files?

A. MOVE
B. DELTREE
C. DEL
D. DELETE

Show Correct Answers

Correct Answer – B. DELTREE

Explanation- DELTREE is a command line command that recursively deletes an entire subdirectory of files.

6. Which of the following is not an external command of DOS?

A. CLS
B. CHKDSK
C. FORMAT
D. LABEL

Show Correct Answers

Correct Answer: A. CLS

Explanation-Internal Commands are – CLS< REN, VOL, PROMPT, VER, COPY, PATH, TIME, DEL, DATE, TYPE, PAUSE, MD, DIR, CD, etc. External commands are – BACKUP, COPY CON, RESTORE, PRINT, LABEL, MOVE, TREEE, DISKCOPY, FORMAT, CHKDSK, FORMAT, etc.

7. Which commands are automatically loaded into main memory are known as-

A. viral
B. external
C. internal
D. situational

Show Correct Answers

Correct Answer – C. internal

Explanation- Internal commands are automatic loaded into the memory when operating system is loaded into the memory. Thus, these are also called memory-resident commands. The command available are all combined together and are stored in Command.com file, which is a executable command file. These internal commands are further grouped according to their properties.

8. Which type of commands in MS-DOS needs external files to perform their action?

A. Re directories
B. Batch commands
C. External commands
D. Internal commands

Show Correct Answers

Correct Answer – C. External commands

Explanation-An external command is an MS-DOS command that is not included in command.com. External commands are commonly external either because they require large requirements or are not commonly used commands. The illustration shows each of the external commands are separate files.

9. Which of the following is not an internal command of DOS?

A. VOL
B. VER
C. COPYCON
D. FORMAT

Show Correct Answers

Correct Answer – D. FORMAT

Explanation-Internal Commands are – CLS< REN, VOL, PROMPT, VER, COPYCON, PATH, TIME, DEL, DATE, TYPE, PAUSE, MD, DIR, CD, etc. External commands are – BACKUP, COPY CON, RESTORE, PRINT, LABEL, MOVE, TREEE, DISKCOPY, FORMAT, CHKDSK, FORMAT, etc.

10. A command, in DOS, used to set a name to a disk, is-

A. CLS
B. LABEL
C. REN
D. VOL

Show Correct Answers

Correct Answer: B. LABEL

Explanation- The label command is used to view or change the label (name) of a computer’s drives.


Objective Computer Awareness Book PDF: 500+ Practice Questions with Detailed Solutions

Current Economy & Banking Awareness Cracker (January to July 2021) – Download EBook Now

Current Economy & Banking Awareness for IBPS, SBI, RBI and NABARD exams


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021