Computer Knowledge Questions on Memory
Computer Knowledge Questions on Memory
SBI PO Free Mock Test 2022

Computer Knowledge Questions for Banking Exams

Important Computer Knowledge Questions on Computer Memory for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam. If you are preparing for IBPS RRB Officer Scale-I and Office Assistant, NABARD Grade-A 2021, you will come across a section on Computer Memory” in Computer Knowledge. Here we are providing you “Computer Knowledge Questions on Memory for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam 2021” based on the latest pattern for your daily practice.

Computer Knowledge Questions on Memory will help you learn concepts on important topics in Computer Section. This Computer Knowledge Questions are also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, NABARD Grade-A, RBI Assistant, LIC, and other competitive exams.

Computer Knowledge Questions on Memory


1. Storage which stores or retains data after power off is called-

A. Direct storage
B. Sequential storage
C. Non-volatile storage
D. Volatile storage

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Non-volatile storage

Explanation- Non-volatile memory (NVM) or non-volatile storage is a type of computer memory that can retrieve stored information even after having been power cycled. In contrast, volatile memory needs constant power in order to retain data.

2. ________ is a permanent memory, which halls data and instruction for start-up the computer and does not erase data after power off.

A. ROM
B. RAM
C. CPU
D. Network interface card

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ROM

Explanation-Read-only memory (ROM) is a type of non-volatile memory used in computers and other electronic devices. Data stored in ROM cannot be electronically modified after the manufacture of the memory device.

3. Which of the following memories must be refreshed many times per second?

A. ROM
B. EPROM
C. Dynamic RAM
D. Static RAM

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dynamic RAM

Explanation- Dynamic RAM must be refreshed many times per second. Dynamic RAM is the most common type of memory in use today. Inside a dynamic RAM chip, each memory cell holds one bit of information and is made up of two parts: a transistor and a capacitor. These are, of course, extremely small transistors and capacitors so that millions of them can fit on a single memory chip.

4. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?

A. Bit, Byte, Character, Record, Field, File, Database
B. Character, Field, Record, File, Database
C. Character, Record, Field, Database, File
D. Character, File, Record, Field, Database, File

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Character, Field, Record, File, Database

Explanation-

Character – Group of bytes.
Field – Heading of table
Record – Group of fields.
File – collection of record
Database – the collection of related files.

5. A half byte is known as-

A. nibble
B. half byte
C. bit
D. data

Show Correct Answers

Correct Answer – A. nibble

Explanation-A nibble is a four-bit aggregation, or half an octet. It is also known as half-byte or tetrade. In a networking or telecommunication context, the nibble is often called a semi-octet, quadbit, or quartet. A nibble has sixteen possible values. A nibble can be represented by a single hexadecimal digit and called a hex digit.

6. Logical memory is broken into blocks of the same size called-

A. Backing store
B. Pages
C. Frames
D. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Pages

Explanation- Frames – Physical memory is broken into fixed-sized blocks

Pages – Logical memory is broken into blocks of the same size.

7. The permanent memory built into your computer is called-

A. CPU
B. ROM
C. RAM
D. CD-ROM

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ROM

Explanation- Read only memory (ROM) is the permanent memory which is used to store these important control programs and systems software to perform functions such as booting up or starting up programs. ROM is non-volatile. That means the contents are not lost when the power is switched off.

8. Winchester disk is a_________.

A. flexible disk
B. removable disk
C. disk stack
D. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. disk stack

Explanation- A Winchester disk is a Disk Stack. Another term for hard disk drive. The term Winchester comes from an early type of disk drive developed by IBM that had 30MB of fixed storage and 30MB of removable storage.

9. When we work on any document on PC, it is stored temporarily on-

A. CPU
B. ROM
C. RAM
D. Flash memory

Show Correct Answers

Correct Answer – C. RAM

Explanation- RAM (Random Access Memory) is the hardware in a computing device where the operating system (OS), application programs and data in current use are kept so they can be quickly reached by the device’s processor.

10. Which of the following is used to hold ROM, RAM, CPU and expansion cards?

A. Cache memory
B. Motherboard
C. Computer bus
D. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Motherboard

Explanation- Motherboard is specifically refers to a PCB with expansion capability and as the name suggests, this board is often referred to as the “mother” of all components attached to it, which often include peripherals, interface cards, and daughtercards: sound cards, video cards, network cards, hard drives, or other forms of persistent storage; TV tuner cards, cards providing extra USB or FireWire slots and a variety of other custom components.


Objective Computer Awareness Book PDF: 500+ Practice Questions with Detailed Solutions

Current Economy & Banking Awareness Cracker (January to July 2021) – Download EBook Now

Current Economy & Banking Awareness for IBPS, SBI, RBI and NABARD exams


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021