English- Coherent Paragraph/Passage Based Questions for SBI PO/Clerk 2018

0

English Coherent Paragraph Based Questions

English- Coherent Paragraph/Passage-Based Questions. Welcome to the www.letsstudytogether.co online English section. If you are preparing for SBI, IBPS and Insurance Exams 2018 you will come across a section on the English language. Here we are providing you Coherent Paragraph Based Questions for SBI Clerk, IDBI Executive and IBPS exams based on the latest pattern of your daily practice.

English- Coherent Paragraph/Passage-Based Questions will help you learn concepts on important topics in English Section.This “Coherent Paragraph Based Questions for SBI PO/Clerk 2018” is also important for other banking exams such as SBI Clerk, IDBI Executive and Syndicate PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Coherent Paragraph Quiz for SBI PO/Clerk 2018


Direction (1-10) In below questions Five statements are given, labeled a, b, c, d, and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph.

1.  A. At a time when there was a compelling need for a bold and path-breaking budget to bring relief to tens of millions of people adversely affected by demonetization,
B. Yet another area where it was relatively easy to provide relief was in increasing the allocation for providing pensions to elderly people from weaker sections, including widows and disabled people.
C. The NDA government has come up with an ordinary, business-as-usual budget which fails to meet expectations of people and the needs of the economy in very critical times
D. Even after the presentation of the budget this light is not visible.
E. The people have been repeatedly assured of light at the end of the tunnel but they have failed to see it after the much-publicised 50 days.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer: B.

Option (B) is not part of coherent paragraph as in the paragraph , author is sharing his views regarding budget presentation and people affected by demonetization but in option (B) there is information about allocation to weaker sections.

2. A. The reference in the Union Budget to new elimination targets for some major communicable diseases barely hints at the enormous burden carried by millions in India with tuberculosis, kala-azar, filariasis, leprosy and measles.
B. It would appear incongruous that an emerging economy with no timetable for universal health coverage and a lack of political will to loosen its purse strings for higher government expenditure has set ambitious deadlines to rid itself of deadly scourges.
C. The promise of a well-funded five-year scheme to meet the TB challenge beginning in 2017 is welcome, although steady progress towards the new elimination deadline of 2025 will also depend on improved capabilities in the health system to meet the daily drugs requirement and a feeling of ownership at the State level.
D. If good medical protocol is pursued, pockets of ?lariasis in many States can be removed.
E. Having set concrete goals, the Centre must now demonstrate its seriousness by moving away from the flawed policies of the past.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer: D.

Option (D) is not a part of coherent paragraph because in the paragraph , there is information of contribution in the union budget for curing the diseases like tuberculosis, kala-azar and their logical sequence is abec , option(D) imparts information regarding filariasis in particular.

3. A. For me there are two Kolkatas.
B. Thirty years I walked its winding streets, drank its sweet milky tea and breathed its acetic air, happily and with gusto.
C. The Kolkata I lived in thirty years ago and the Kolkata I now visit. In fact, the Kolkata I grew up in had a different name, Calcutta.
D. I lived in succession in Mechua Bazar, College Street, Ballygunj and Alipore – the first two in modest areas, and the last two, especially the last, in elite environs.
E. A breathtaking variety of cuisine, Indian and Indianized western food, offers the gourmand a tantalizing temptation.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer: E.

Option(E) is not a part of coherent paragraph. As other options talk about the city Kolkata and his living place while option(d) tells about the cuisine hence it is the correct choice.

4. A. This would have signalled the death of the federal structure of governance which, ironically, has been advocated as part of their agenda for a long time.
B. In the wake of demonetisation, a suggestion was floated by several state governments on the formation of a national government at the Centre. 

C. It is also necessary to examine the issues which unexpectedly arise in the process of governing Union-State relations as would be apparent if one traces the recent history of the country
D. One may not find fault with such shenanigans if one grasps the political compulsions of the parties ruling these states.
E. Their brand of federalism has been advocated on numerous occasions. Most of the measures, adopted by the Union Government, are invariably regarded as anti-federal by their ministers.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer: C.

Option(C) is not a part of coherent paragraph. As other options tell about the opinions of state governments towards federalism and their logical sequence is baed. Option (c) is not a part of this paragraph as it is specifically talking about examining the governing Union-State relations so as to stop the government from being handicapped.

5. A. The killing of seven policemen in a landmine blast has tragically buttressed their resolve to boycott the local elections in the absence of development and grinding poverty in a predominantly rural state.
B. Juggling with alphabets such as GDP means little or nothing in rural Odisha in terms of opening of bank branches, the “un-banked” gram panchayats, or even improvement in the quality of life of the Scheduled Castes and Tribes.

C. A fortnight before the panchayat elections in Odisha, the Maoists are engaged in mortal muscle-flexing if last Wednesday’s outrage on the state’s border with Andhra Pradesh is an index to go by.
D. A cruel irony when one reflects that Odisha has fared commendably in terms of industrial investment.
E. This is the crux of the issue; it is public policy and development, and not ideology, that predominates over the current philosophy of the Left radicals as well as the reluctant revolutionaries of the Communist Party of India.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer: B.

Option (B) is the one that doesn’t fit the theme of the paragraph as other options tells us about the issue of Maoists and their role in violence and disruptions while option (B) which is also a part of the same article is explaining how Odisha is a fertile ground for the extremists to strike hence not in agreement to the theme of the passage.

6. A. This would mean that companies would have to either pay rather highly for the skilled workers, or not choose foreign employees in favour of American citizens.
B. The new rules may bring back restrictions on the spouses of H1B visa holders who until recently were not allowed to work in the US and these draconian restrictions were seen as career killers, but in 2015, those work restrictions were removed to allow H4 visa holders to legally work.
C. The H1B visa bill removes the ‘per country’ cap for employment-based immigrant visas.

D. The new H1B visa reform bill proposes a radical overhaul of the process, increasing the minimum salary for visa holders to be $130,000, more than double the current minimum.
E. The new visa reform bill also eliminates the category of lowest pay and raises the salary level at which H1B dependent employer are exempt from non-displacement and recruitment attestation requirements to greater than $130,000.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer: B.

Option (b) is not a part of coherent paragraph as other options tells us that what does new H1B reform bill propose while option (b) tells us the impact of H1B reform bill if it is passed. Hence option (b) is true.

7. However, instead of taking steps to that end, India’s counter terror agency, the National Investigation Agency, is investigating whether the traders from Kashmir have been providing money raised through the exchange of goods to separatist political parties, which are seeking the merger of the Indian state of Jammu and Kashmir with Pakistan.
B. Mufti has asked Indian Prime Minister Narendra Modi of the BJP for the barter system to be replaced with formal currency trade.
C. Tensions escalated into attacks on Indian army facilities by militants, which India blamed on Pakistan.

D. The NIA has seized the records of over 350 traders from Kashmir to investigate whether any money makes it to separatists.
E. Kashmir government officials have also sought the balance sheets of their trade transactions and the details of bank accounts from the traders, looking for any violation of legal procedures.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer: C.

Option (C) is not in agreement with the theme of the paragraph as the paragraph is about the barter system in Kashmir while the option (C)  is about the escalated tensions but we don’t know anything about tension (not specified).

8. A. The immediate impact of an oil slick is the mass death of fish and turtles and of birds because they cannot fly with wings coated by heavy oil.
B. The thick oil also washes ashore creating reservoirs on the beaches of toxic chemicals that can have a lasting effect on the environment.
C. The oil spills in the water bodies can be cleaned up the chemical way. Using sorbents (big sponges which absorb oil) oil spills can be cleaned. Also, chemical dispersants effectively break down oil into its corresponding chemical constituents.
D. Upto two-thirds of an oil-spill can evaporate in the first few days, but before the light, toxic compounds evaporate, they kill fish and animal life and pose harm to future generations
E. Because the oil forms a film on the surface, it reduces the amount of light and oxygen passing into the water. This suffocates marine life.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer: C.

Option(C) is not a part of coherent paragraph. As other options tell us about the effects while option (C) tells us about the preventive and controlling measure.

9. A. The biggest myth about the UBI, partly responsible for sections of the Left endorsing it, is that it is a redistributive policy that would reduce inequality.
B. Simply put, a UBI is a sum of money provided by the State to all citizens to take care of the bare necessities of life.
C. This measure is intended to provide a safety net preventing any citizen from sinking below a basic minimum standard of living.
D. Ahead of the forthcoming budget on February 1, there is a buzz surrounding the feasibility of a universal basic income (UBI) in the Indian context.
E. This idea has gained sufficient traction to reportedly feature in the Economic Survey that is released before the budget.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer: A.

Option (A) is not a part of coherent paragraph. As other options tells us about the feasibility of UBI in union budget while option (A) tell the myths about UBI, hence option (A) is true

10.  A. Despite breakneck economic growth of around 8 percent year-on-year, the country faces serious challenges and a lot of catching up to do. Sixty years of economic isolation and mismanagement has left a mark.
B. Basic infrastructure also presents a huge challenge, with just one-third of the population having access to electricity and road density standing at just 220 kilometers per 1,000 square kilometers of land, according to figures from the World Bank.
C. Myanmar is the poorest country in Southeast Asia, has the lowest life expectancy, and the second-highest rate of infant and child mortality.
D. Land rights have been a major stumbling block for many investors, not to mention disputes over land title ownership.
E. A lack of clear land ownership, difficulties accessing commercial credit, poor port and road infrastructure, and a large skills gap also top the laundry list of investor gripes.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer: D.

Option (D) is not a part of the coherent paragraph, here an important thing to notice is that coherent means forming a unified whole or logical and consistent. So it is very important that the sentence matches the criteria. Here in this question, other options are talking about the wretched condition of the people in Myanmar but option (D) is talking about the economic hurdles.


हाई लेवल डाटा इंटरप्रिटेशन प्रैक्टिस वर्कबुक (नवीनतम पैटर्न पर आधारित 200+ प्रश्न विस्तृत समाधान के साथ) – डाउनलोड करने के लिए क्लिक कीजिये

High Level Data Interpretation e-Book in Hindi– Download Here

Quantitative Aptitude E-Book for Banking, SSC and Insurance Exams

SBI PO/Clerk 2018 | Railway RRB ALP & Group D | NABARD Grade A Study Material

S. No. Exams Direct Links
1. SBI Clerk 2018 Click Here
2. SBI PO 2018 Click Here
3. Railway RRB ALP & Group D 2018 Click Here
4. NABARD Grade A Study Material 2018 Click Here

Print Friendly, PDF & Email