Cloze Test Questions For LIC AAO 2019 Set – 52

Cloze Test Questions For LIC AAO 2019
Cloze Test Questions For LIC AAO 2019

Cloze Test Questions For LIC AAO 2019

New Pattern Cloze Test Questions For LIC AAO 2019. Cloze Test Questions For LIC AAO 2019.Welcome to the www.letsstudytogether.co online English section.If you are preparing for SBI PO, IBPS PO/Clerk, RBI Grade B and Other 2019 exam, you will come across Cloze Test in the English language Section. Here we are providing you “New Pattern Cloze Test Based on LIC AAO 2019” of your practice.

New Pattern Cloze Test for LIC AAO will help you learn concepts on important topics in English Section. This “Cloze Test Questions For LIC AAO 2019” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Cloze Test Questions For LIC AAO 2019 Set – 52


Directions:(1-10)Read the following information carefully and answer the question given below-

In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered and one word has been suggested alongside the blank. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. In four options, one word is suggested in each option. Find out the appropriate word which fits the blank appropriately. If the word written alongside the blank fits the passage, choose option ‘e’ (No correction required) as the correct choice.


The Battle of Rorke’s Drift took place in South Africa on 22.01.1879 and is (1) _______ (Celebrated) as one of the world’s most remarkable military engagements. It was to be (2) _________ (Praise) in 1964 with the release of the film Zulu, giving Michael Caine his first major screen role.
Britain was (3) __________ (Skeptical) on expanding its territory and influence in South Africa in the 1870s and had declared war on the Kingdom of Zululand. Rorke’s Drift was a mission station near the border between the British colony of Natal and the Zulu Kingdom and had been occupied by British troops. When the battle began, though, only 139 soldiers were (4) _____________ (Ejected) there. They had no idea what lay in store.
At 4.20pm on January 22, 1879 a force of 4,000 Zulu warriors began to lay (5) __________ (Siege) to the station. Their intermittent attacks were to last for almost twelve hours.
Fortunately for the British, although some of the Zulus had old muskets and (6) ___________ (Operative) rifles, most were armed only with a short spear called an assegai and a shield made of cowhide. So in weaponry, they were no match for the highly (7) _________ (Enthusiastic) soldiers with their (then) sophisticated rifles and firepower. But the manpower advantage lay massively in favor of the Zulus.
By 4am, after nearly 12 hours (8) __________ (attractive) wave after wave of attacks involving hand-to-hand combat, a number of British soldiers lay dead. Most of the others were exhausted, rapidly running out of ammunition, and probably in no condition to (9) ___________ (Assist) another assault. But they didn’t have to. As dawn broke they saw that the Zulus were gone, leaving behind a battleground littered with the dead and dying. Zulu casualties were around 500, while the British sustained 17 dead and 10 wounded.
The Victoria Cross is Britain’s highest medal for bravery. Eleven were awarded to the defenders of Rorke\\\\\\\’s Drift – the most ever received in a single action by one regiment.
According to American military historian Victor Davis Hanson: “In the long annals of military history it is difficult to find anything quite like Rorke\\\\\\\’s Drift, where a (10) ____________ (Liberate) force, outnumbered forty to one, survived and killed twenty men for every defender lost.”

1. Choose the correct option for (1):
A. Overlooked
B. Recapturing
C. Neglected
D. Remembered
E. No Correction Required

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Remembered

Explanation: “Remembered as one of the world’s most remarkable military engagements” is the most appropriate phrase among the given options which make sense to the sentence.
Remembered- To keep (someone) in mind as worthy of consideration or recognition.
Overlooked – fail to notice.

2. Choose the correct option for (2):
A. Dishonoured
B. Commemorated
C. Celebrating
D. Memorialize
E. No Correction Required

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Commemorated

Explanation: “Commemorated” means “recall and show respect for (someone or something)” and is the most appropriate answer for the given sentence.
Memorialize – preserve the memory of; commemorate. (to be used in ‘ed’ form)

3. Choose the correct option for (3):

A. Hesitant
B. Engrossed
C. Intent
D. Abstracted
E. No Correction Required

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Intent

Explanation: “Intent” means “determined to do (something)” and is the most appropriate answer among the given options.
• Hesitant – tentative, unsure, or slow in acting or speaking.
• Engrossed – absorb all the attention or interest of.
• Abstracted – lacking concentration on what is happening around one.

4. Choose the correct option for (4):
A. Encapmed
B. Secure
C. Evicts
D. Lodge
E. No Correction Required

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Encapmed

Explanation: “Encamped” means “settle in or establish a camp” and is the most appropriate answer among the given options.
Evicts – expel (someone) from a property, especially with the support of the law.
Lodge would have been possible had it been in V2 form.

5. Choose the correct option for (5):

A. Promoting
B. Help
C. Support
D. Arrest
E. No Correction Required

Show Correct Answers

Correct Answer – E. No Correction Required

Explanation: “Siege” means “a military operation in which enemy forces surround a town or building, cutting off essential supplies, with the aim of compelling those inside to surrender” and is the correct word for the given sentence.

6. Choose the correct option for (6):

A. Modern
B. Antiquated
C. Functional
D. Remodelled
E. No Correction Required

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Antiquated

Explanation: A word similar to ‘old’ should come after the conjunction ‘and’.
“Antiquated” means “Old fashioned or outdated” and is the most appropriate answer among the given options.
Remodelled – change the structure or form of (something, especially a building).

7. Choose the correct option for (7):
A. Callow
B. Idealistic
C. Innocent
D. Trained
E. No Correction Required

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Trained

Explanation: ‘Trained’ means ‘develop and improve (a mental or physical faculty) through instruction or practice.’ and is the most appropriate answer for the given sentence.
• Callow – inexperienced and immature.
• Idealistic – characterized by idealism; unrealistically aiming for perfection.

8. Choose the correct option for (8):
A. Aid
B. Enchanting
C. Acceptance
D. Repulsing
E. No Correction Required

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Repulsing

Explanation: “Repulsing” means “drive back (an attack or attacker) by force.” and is the most appropriate answer for the given question.
• Enchanting – delightfully charming or attractive.

9. Choose the correct option for (9):
A. Accept
B. Help
C. Repel
D. Satisfy
E. No Correction Required

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Repel

Explanation: “Repel” means “Force away; to force something or someone to move away or stop attacking you” and is the most appropriate answer for the given sentence.

10. Choose the correct option for (10):
A. Helping
B. Beleaguered
C. Emancipative
D. Isolates
E. No Correction Required

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Beleaguered

Explanation: “Beleaguered” means “lay siege to or put in a very difficult situation” is the correct option for the given sentence among the given options.
Emancipative – free, release, liberate, emancipate, manumit mean to set loose from restraint or constraint.

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

200+ New pattern English Questions and Answers PDF – Based on SBI PO Prelims 2018

A Complete Book of Puzzle and Seating Arrangement For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

A Complete Book on Data Interpretation and Analysis For LIC AAO & SBI PO 2019 | Download PDF

Print Friendly, PDF & Email