Bar Graph and Tabular Data Interpretation For IBPS PO/Clerk Prelims 2018
Bar Graph and Tabular Data Interpretation Questions.Bar Graph and Tabular Data Interpretation For IBPS PO/Clerk Prelims 2018. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quantitative Aptitude section. If you are preparing for upcoming IBPS PO/Clerk Prelims 2018, you will come across a section on Data Interpretation Section. Here we are providing you with “Bar Graph and Tabular Data Interpretation For IBPS PO/Clerk Prelims based on the latest Based on SBI PO Prelims 2018 of your daily practice.
This “Bar Graph and Tabular Data Interpretation For IBPS PO/Clerk Prelims” is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.
Bar Graph and Tabular Data Interpretation For IBPS PO/Clerk Prelims Set – 91
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
Help: Share this quiz to your Friends & FB Groups.
All the Best !!!
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Average score 

Your score 

Categories
 Not categorized 0%
Pos.  Name  Entered on  Points  Result 

Table is loading  
No data available  
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
Directions:(15) Answer the questions based on the information given below.
The bar graph below shows the survey of the students of 5 different colleges and their duration of sleeping time in a day.
Note1: All the students of the college participated in the survey.
Note2: Total number of students in any college = Number of students who sleeps (less than 6 hours + 68 hours + 810 hours + more than 10 hours) in a day.
Find the ratio of the total number of students in Hindu College to the total number of students in Ramjas College.
Correct
B. 181:173
Sleeping duration
Hansraj College
Hindu College
Ramjas College
Kirorimal College
Shri Ram College
Total
Less than 6 hours
572
444
648
257
306
2227
68 hours
946
1172
1270
846
712
4946
810 hours
1145
968
726
1308
824
4971
More than 10 hours
275
312
124
243
410
1364
Total number of students
2938
2896
2768
2654
2252
13508
Required ratio = 2896 : 2768= 181 : 173
Incorrect
B. 181:173
Sleeping duration
Hansraj College
Hindu College
Ramjas College
Kirorimal College
Shri Ram College
Total
Less than 6 hours
572
444
648
257
306
2227
68 hours
946
1172
1270
846
712
4946
810 hours
1145
968
726
1308
824
4971
More than 10 hours
275
312
124
243
410
1364
Total number of students
2938
2896
2768
2654
2252
13508
Required ratio = 2896 : 2768= 181 : 173

Question 2 of 10
2. Question
The bar graph below shows the survey of the students of 5 different colleges and their duration of sleeping time in a day.
Note1: All the students of the college participated in the survey.
Note2: Total number of students in any college = Number of students who sleeps (less than 6 hours + 68 hours + 810 hours + more than 10 hours) in a day.
If the ratio of the total number of girls sleeping more than 10 hours of all the colleges together to the total number of boys sleeping more than 10 hours of all the colleges together is 192:149, then find the total number of girls of all the colleges together with more than 10 hours sleeping duration in a day.
Correct
A. 768
Sleeping duration
Hansraj College
Hindu College
Ramjas College
Kirorimal College
Shri Ram College
Total
Less than 6 hours
572
444
648
257
306
2227
68 hours
946
1172
1270
846
712
4946
810 hours
1145
968
726
1308
824
4971
More than 10 hours
275
312
124
243
410
1364
Total number of students
2938
2896
2768
2654
2252
13508
Required number of girls with more than 10hours sleeping duration in a day = (192/192+149)*1364=768
Incorrect
A. 768
Sleeping duration
Hansraj College
Hindu College
Ramjas College
Kirorimal College
Shri Ram College
Total
Less than 6 hours
572
444
648
257
306
2227
68 hours
946
1172
1270
846
712
4946
810 hours
1145
968
726
1308
824
4971
More than 10 hours
275
312
124
243
410
1364
Total number of students
2938
2896
2768
2654
2252
13508
Required number of girls with more than 10hours sleeping duration in a day = (192/192+149)*1364=768

Question 3 of 10
3. Question
The bar graph below shows the survey of the students of 5 different colleges and their duration of sleeping time in a day.
Note1: All the students of the college participated in the survey.
Note2: Total number of students in any college = Number of students who sleeps (less than 6 hours + 68 hours + 810 hours + more than 10 hours) in a day.
The total number of students in Shri Ram College is what percent of the total number of students in Hansraj College?
Correct
B. 76.65%
Sleeping duration
Hansraj College
Hindu College
Ramjas College
Kirorimal College
Shri Ram College
Total
Less than 6 hours
572
444
648
257
306
2227
68 hours
946
1172
1270
846
712
4946
810 hours
1145
968
726
1308
824
4971
More than 10 hours
275
312
124
243
410
1364
Total number of students
2938
2896
2768
2654
2252
13508
Required Percentage= (2252/2938)*100=76.65%
Incorrect
B. 76.65%
Sleeping duration
Hansraj College
Hindu College
Ramjas College
Kirorimal College
Shri Ram College
Total
Less than 6 hours
572
444
648
257
306
2227
68 hours
946
1172
1270
846
712
4946
810 hours
1145
968
726
1308
824
4971
More than 10 hours
275
312
124
243
410
1364
Total number of students
2938
2896
2768
2654
2252
13508
Required Percentage= (2252/2938)*100=76.65%

Question 4 of 10
4. Question
The bar graph below shows the survey of the students of 5 different colleges and their duration of sleeping time in a day.
Note1: All the students of the college participated in the survey.
Note2: Total number of students in any college = Number of students who sleeps (less than 6 hours + 68 hours + 810 hours + more than 10 hours) in a day.
The total number of students from all the colleges together who sleeps for 810 hours daily is what percent of the total number of students from all the colleges together?
Correct
C. 36.8%
Sleeping duration
Hansraj College
Hindu College
Ramjas College
Kirorimal College
Shri Ram College
Total
Less than 6 hours
572
444
648
257
306
2227
68 hours
946
1172
1270
846
712
4946
810 hours
1145
968
726
1308
824
4971
More than 10 hours
275
312
124
243
410
1364
Total number of students
2938
2896
2768
2654
2252
13508
Required Percentage = (4971/13508)*100=36.8%
Incorrect
C. 36.8%
Sleeping duration
Hansraj College
Hindu College
Ramjas College
Kirorimal College
Shri Ram College
Total
Less than 6 hours
572
444
648
257
306
2227
68 hours
946
1172
1270
846
712
4946
810 hours
1145
968
726
1308
824
4971
More than 10 hours
275
312
124
243
410
1364
Total number of students
2938
2896
2768
2654
2252
13508
Required Percentage = (4971/13508)*100=36.8%

Question 5 of 10
5. Question
The bar graph below shows the survey of the students of 5 different colleges and their duration of sleeping time in a day.
Note1: All the students of the college participated in the survey.
Note2: Total number of students in any college = Number of students who sleeps (less than 6 hours + 68 hours + 810 hours + more than 10 hours) in a day.
Find the difference between the total number of students from all the colleges together who sleeps for less than 6 hours and the total number of students from all the colleges together who sleeps for 68 hours daily.
Correct
C. 2719
Sleeping duration
Hansraj College
Hindu College
Ramjas College
Kirorimal College
Shri Ram College
Total
Less than 6 hours
572
444
648
257
306
2227
68 hours
946
1172
1270
846
712
4946
810 hours
1145
968
726
1308
824
4971
More than 10 hours
275
312
124
243
410
1364
Total number of students
2938
2896
2768
2654
2252
13508
Required difference = 4946 – 2227 = 2719
Incorrect
C. 2719
Sleeping duration
Hansraj College
Hindu College
Ramjas College
Kirorimal College
Shri Ram College
Total
Less than 6 hours
572
444
648
257
306
2227
68 hours
946
1172
1270
846
712
4946
810 hours
1145
968
726
1308
824
4971
More than 10 hours
275
312
124
243
410
1364
Total number of students
2938
2896
2768
2654
2252
13508
Required difference = 4946 – 2227 = 2719

Question 6 of 10
6. Question
Directions:(610) Answer the questions based on the information given below.
The table below shows the sales (in Rs. crores) of different companies and all the companies started in the year 2010.
Company
Sales in 2010
Sales in (2010 + 2011)
Sales in (2010 + 2011 + 2012)
Sales in (2010 + 2011 + 2012 + 2013)
A
96
170
228
330
B
78
142
194
268
C
62
134
202
294
D
76
150
218
290
E
112
188
260
344
The total sales by company A and company E together in 2011 is what percent of the total sales of all the companies together in 2011?
Correct
D. 41.67%
Company
Sales in 2010
Sales in 2011
Sales in 2012
Sales in 2013
A
96
170 – 96 = 74
228 – 170 = 58
330 – 228 = 102
B
78
142 – 78 = 64
194 – 142 = 52
268 – 194 = 74
C
62
134 – 62 = 72
202 – 134 = 68
294 – 202 = 92
D
76
150 – 76 = 74
218 – 150 = 68
290 – 218 = 72
E
112
188 – 112 = 76
260 – 188 = 72
344 – 260 = 84
Total
424
360
318
424
Required percentage = [(74 + 76) ÷ 360] × 100 = 41.67%
Incorrect
D. 41.67%
Company
Sales in 2010
Sales in 2011
Sales in 2012
Sales in 2013
A
96
170 – 96 = 74
228 – 170 = 58
330 – 228 = 102
B
78
142 – 78 = 64
194 – 142 = 52
268 – 194 = 74
C
62
134 – 62 = 72
202 – 134 = 68
294 – 202 = 92
D
76
150 – 76 = 74
218 – 150 = 68
290 – 218 = 72
E
112
188 – 112 = 76
260 – 188 = 72
344 – 260 = 84
Total
424
360
318
424
Required percentage = [(74 + 76) ÷ 360] × 100 = 41.67%

Question 7 of 10
7. Question
The table below shows the sales (in Rs. crores) of different companies and all the companies started in the year 2010.
Company
Sales in 2010
Sales in (2010 + 2011)
Sales in (2010 + 2011 + 2012)
Sales in (2010 + 2011 + 2012 + 2013)
A
96
170
228
330
B
78
142
194
268
C
62
134
202
294
D
76
150
218
290
E
112
188
260
344
The sales of company A, B and C in 2014 increases by 5%, 25% and 20% respectively with respect to the sales of the given companies in the previous year, then find the total sales of company A, B and C together in 2014.
Correct
C. Rs. 310 crores
Company
Sales in 2010
Sales in 2011
Sales in 2012
Sales in 2013
A
96
170 – 96 = 74
228 – 170 = 58
330 – 228 = 102
B
78
142 – 78 = 64
194 – 142 = 52
268 – 194 = 74
C
62
134 – 62 = 72
202 – 134 = 68
294 – 202 = 92
D
76
150 – 76 = 74
218 – 150 = 68
290 – 218 = 72
E
112
188 – 112 = 76
260 – 188 = 72
344 – 260 = 84
Total
424
360
318
424
Total sales of company A, B and C together = 102 × 1.05 + 74 × 1.25 + 92 × 1.2
= 107.1 + 92.5 + 110.4
= Rs. 310 crores
Incorrect
C. Rs. 310 crores
Company
Sales in 2010
Sales in 2011
Sales in 2012
Sales in 2013
A
96
170 – 96 = 74
228 – 170 = 58
330 – 228 = 102
B
78
142 – 78 = 64
194 – 142 = 52
268 – 194 = 74
C
62
134 – 62 = 72
202 – 134 = 68
294 – 202 = 92
D
76
150 – 76 = 74
218 – 150 = 68
290 – 218 = 72
E
112
188 – 112 = 76
260 – 188 = 72
344 – 260 = 84
Total
424
360
318
424
Total sales of company A, B and C together = 102 × 1.05 + 74 × 1.25 + 92 × 1.2
= 107.1 + 92.5 + 110.4
= Rs. 310 crores

Question 8 of 10
8. Question
The table below shows the sales (in Rs. crores) of different companies and all the companies started in the year 2010.
Company
Sales in 2010
Sales in (2010 + 2011)
Sales in (2010 + 2011 + 2012)
Sales in (2010 + 2011 + 2012 + 2013)
A
96
170
228
330
B
78
142
194
268
C
62
134
202
294
D
76
150
218
290
E
112
188
260
344
Find the ratio of the total sales of all the companies together in the year 2011 to the total sales of all the companies together in the year 2012.
Correct
B. 60:53
Company
Sales in 2010
Sales in 2011
Sales in 2012
Sales in 2013
A
96
170 – 96 = 74
228 – 170 = 58
330 – 228 = 102
B
78
142 – 78 = 64
194 – 142 = 52
268 – 194 = 74
C
62
134 – 62 = 72
202 – 134 = 68
294 – 202 = 92
D
76
150 – 76 = 74
218 – 150 = 68
290 – 218 = 72
E
112
188 – 112 = 76
260 – 188 = 72
344 – 260 = 84
Total
424
360
318
424
Required ratio = 360 : 318= 60 : 53
Incorrect
B. 60:53
Company
Sales in 2010
Sales in 2011
Sales in 2012
Sales in 2013
A
96
170 – 96 = 74
228 – 170 = 58
330 – 228 = 102
B
78
142 – 78 = 64
194 – 142 = 52
268 – 194 = 74
C
62
134 – 62 = 72
202 – 134 = 68
294 – 202 = 92
D
76
150 – 76 = 74
218 – 150 = 68
290 – 218 = 72
E
112
188 – 112 = 76
260 – 188 = 72
344 – 260 = 84
Total
424
360
318
424
Required ratio = 360 : 318= 60 : 53

Question 9 of 10
9. Question
The table below shows the sales (in Rs. crores) of different companies and all the companies started in the year 2010.
Company
Sales in 2010
Sales in (2010 + 2011)
Sales in (2010 + 2011 + 2012)
Sales in (2010 + 2011 + 2012 + 2013)
A
96
170
228
330
B
78
142
194
268
C
62
134
202
294
D
76
150
218
290
E
112
188
260
344
Find the difference between total sales of all the companies together in 2010 and the total sales of all the companies together in 2013.
Correct
E. None of these
Company
Sales in 2010
Sales in 2011
Sales in 2012
Sales in 2013
A
96
170 – 96 = 74
228 – 170 = 58
330 – 228 = 102
B
78
142 – 78 = 64
194 – 142 = 52
268 – 194 = 74
C
62
134 – 62 = 72
202 – 134 = 68
294 – 202 = 92
D
76
150 – 76 = 74
218 – 150 = 68
290 – 218 = 72
E
112
188 – 112 = 76
260 – 188 = 72
344 – 260 = 84
Total
424
360
318
424
Required difference = 424 – 424 = 0
Incorrect
E. None of these
Company
Sales in 2010
Sales in 2011
Sales in 2012
Sales in 2013
A
96
170 – 96 = 74
228 – 170 = 58
330 – 228 = 102
B
78
142 – 78 = 64
194 – 142 = 52
268 – 194 = 74
C
62
134 – 62 = 72
202 – 134 = 68
294 – 202 = 92
D
76
150 – 76 = 74
218 – 150 = 68
290 – 218 = 72
E
112
188 – 112 = 76
260 – 188 = 72
344 – 260 = 84
Total
424
360
318
424
Required difference = 424 – 424 = 0

Question 10 of 10
10. Question
The table below shows the sales (in Rs. crores) of different companies and all the companies started in the year 2010.
Company
Sales in 2010
Sales in (2010 + 2011)
Sales in (2010 + 2011 + 2012)
Sales in (2010 + 2011 + 2012 + 2013)
A
96
170
228
330
B
78
142
194
268
C
62
134
202
294
D
76
150
218
290
E
112
188
260
344
The total sales of company A and D together in the given period of time is what percent of the total sales of all the companies together in the given period of time?
Correct
B. 40.6%
Company
Sales in 2010
Sales in 2011
Sales in 2012
Sales in 2013
A
96
170 – 96 = 74
228 – 170 = 58
330 – 228 = 102
B
78
142 – 78 = 64
194 – 142 = 52
268 – 194 = 74
C
62
134 – 62 = 72
202 – 134 = 68
294 – 202 = 92
D
76
150 – 76 = 74
218 – 150 = 68
290 – 218 = 72
E
112
188 – 112 = 76
260 – 188 = 72
344 – 260 = 84
Total
424
360
318
424
Total sales of company A and D together in the given period of time = 330 + 290 = Rs. 620
Total sales of all the companies together in the given period of time = 330 + 268 + 294 + 290 + 344 = Rs. 1526 crores
Required percentage = [620 ÷ 1526] × 100 = 40.6%
Incorrect
B. 40.6%
Company
Sales in 2010
Sales in 2011
Sales in 2012
Sales in 2013
A
96
170 – 96 = 74
228 – 170 = 58
330 – 228 = 102
B
78
142 – 78 = 64
194 – 142 = 52
268 – 194 = 74
C
62
134 – 62 = 72
202 – 134 = 68
294 – 202 = 92
D
76
150 – 76 = 74
218 – 150 = 68
290 – 218 = 72
E
112
188 – 112 = 76
260 – 188 = 72
344 – 260 = 84
Total
424
360
318
424
Total sales of company A and D together in the given period of time = 330 + 290 = Rs. 620
Total sales of all the companies together in the given period of time = 330 + 268 + 294 + 290 + 344 = Rs. 1526 crores
Required percentage = [620 ÷ 1526] × 100 = 40.6%
Note:
 Click view Questions button to view Explanation
 Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
 If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co
High Level Quant & Data Interpretation PDF for Bank Exams
Books Name  Download Link 
Data Interpretation PDF for SBI PO Prelims 2018 – Based on SBI PO/Clerk Exams 2018  Click Here 
Quantitative Aptitude EBook for Banking, SSC and Insurance Exams  Click Here 
300 High Level Data Interpretation (DI) Questions & Answers PDF – Download Here  Click Here 
हाई लेवल डाटा इंटरप्रिटेशन प्रैक्टिस वर्कबुक (नवीनतम पैटर्न पर आधारित )  Click Here 
100 High Level Data Interpretation Questions & Answers PDF (English) Download Here  Click Here 