Alpha Numeric Series Questions
Alpha Numeric Series Questions
SBI PO Free Mock Test 2022

Alpha Numeric Series Questions

Alpha Numeric Series Questions with answers. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC and Railways exams, you will come across a section on Reasoning Ability Section. Here we are providing you Reasoning Alpha Numeric Series Questions for Banking & SSC Exam based on the latest pattern for your daily practice.

This “Alpha Numeric Series Questions“ is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Alpha Numeric Series Questions Quiz- 7


Directions:(1-5) Study the following arrangement of numbers, symbols and letters carefully and answer the questions.# T R U 6 $ 8 P 9 % A S & G Q 4 6 @ 1 O E X Z 3 L M N * 5

1. In the given series, how many such symbols are there which are immediately preceded and immediately succeeded by a number?

A Zero
B One
C Two
D Three
E None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – C. Two

Explanation-

# T R U 6 $ 8 P 9 % A S & G Q 4 6 @ 1 O E X Z 3 L M N * 5

$ and @ are immediately preceded and immediately succeeded by a number.

2.If all the numbers are dropped from the arrangement, then which of the following elements would be tenth from the right end?

A Q
B G
C @
D O
E None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. Q

Explanation-

# T R U $ P % A S & G Q @ O E X Z L M N *

3.How many symbols are there in the series that are immediately preceded by an alphabet and immediately followed by a number?

A Zero
B One
C Two
D Three
E None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B. One

Explanation-

# T R U 6 $ 8 P 9 % A S & G Q 4 6 @ 1 O E X Z 3 L M N * 5

N * 5 is the only combination that satisfies the criteria.

4.Which is the second number to the left of first alphabet from the right end?

A 1
B 3
C 4
D 6
E None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1

Explanation-

# T R U 6 $ 8 P 9 % A S & G Q 4 6 @ 1 O E X Z 3 L M N * 5

1 is the second number to the left of first alphabet from the right end.

5.How many alphabets are there in the series that are adjacent to both, symbol and another alphabet?

A One
B Two
C Three
D Four
E None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation-

# T R U 6 $ 8 P 9 % A S & G Q 4 6 @ 1 O E X Z 3 L M N * 5

There are five alphabets in the series that occur between a symbol and another alphabet.

6.How many pairs of letters are there in the word ‘INFRASTRUCTURE’ which have as many letters between them in the word as in the English Alphabetical order?

A One
B Two
C Three
D Four
E None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Four

Explanation-

NU, ST, TU, TR are the four such pairs which have as many letters between them in the word as in the English Alphabetical order.

7.When letters of the COMMUNICATION are arranged in the alphabetical order, then which alphabet will be the middle alphabet?

A M
B N
C I
D O
E None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – A. M

Explanation-

COMMUNICATION

After rearrangement we get, ACCIIMMNNOOTU

M will be the middle letter of the word after rearrangement.

Directions: (8-10) Answer the questions based on the information given below.

These questions are based on five words given below:

JUICY   QUIRK  CRAZY   PROXY   TABLE

(Note: The words formed after performing the given operations may or may not be a meaningful English words)

8.If in each word, all consonants will be replaced by the succeeding alphabet according to alphabetical series, then how many words will contain at least two vowels?

A One
B Two
C Three
D Four
E Five
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Four

Explanation-

Given words:

JUICY                     QUIRK                    CRAZY   PROXY   TABLE

On rearrangement, we get,

KUIDZ                    RUISL                    DSAAZ   QSOYZ   UACME

Four words will contain at least two vowels after rearrangement.

9.If in each word, all the letters are arranged in alphabetical order from left to right, then in which of the following words, vowel is present in the middle of the word?

A JUICY
B QUIRK
C CRAZY
D PROXY
E TABLE
Show Correct Answers

Correct Answer – E. TABLE

Explanation-

Given words:        JUICY                     QUIRK                    CRAZY   PROXY   TABLE

On rearrangement, we get,

CIJUY                     IKQRU                    ACRYZ   OPRXY   ABELT

In TABLE, vowel is present in the middle of the word after rearrangement.

10.If in each word, all the letters were written in reverse order and then the words thus formed are arranged in alphabetical order from left to right, then which of the following word represents the word that comes at the right end?

A JUICY
B QUIRK
C CRAZY
D PROXY
E TABLE
Show Correct Answers

Correct Answer – C. CRAZY

Explanation-

Given words:        JUICY         QUIRK        CRAZY       PROXY        TABLE

On rearrangement, we get,

YCIUJ                  KRIUQ         YZARC        YXORP        ELBAT

After arranging in alphabetical order we get,

ELBAT                   KRIUQ        YCIUJ         XORP         YZARC

CRAZY will be the word after rearrangement.