Alpha Numeric Series Questions
Alpha Numeric Series Questions
SBI PO Free Mock Test 2022

Alpha Numeric Series Questions

Alpha Numeric Series Questions with answers. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC and Railways exams, you will come across a section on Reasoning Ability Section. Here we are providing you Reasoning Alpha Numeric Series Questions for Banking & SSC Exam based on the latest pattern for your daily practice.

This “Alpha Numeric Series Questions“ is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Alpha Numeric Series Questions Quiz- 6


Directions:(1-5) Study the information and answer the questions.

@ H 7 J W 6 ! 1 Q 5 R & 4 G # B X % Z 3 D & K 8 2 L * 9

1. In the given series, how many numbers are immediately preceded by a symbol and followed by a letter?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Two

Explanation-

Such numbers are underlined below

@ H 7 J W 6 ! 1 Q 5 R & 4 G # B X % Z 3 D & K 8 2 L * 9

Thus two such numbers are there.

2. If all the letters are dropped from the series and the order of the elements in the series is now reversed, then which element is 8th to the right of 2ndelement from the left end?
A. 4
B. 5
C. &
D. *
E. #

Show Correct Answers

Correct Answer – C. &

Explanation-

If all letters are dropped from the series, the series becomes,

@ 7 6 ! 1 5 & 4 # % 3 & 8 2 * 9

Reversing the order of elements

9 * 2 8 & 3 % # 4 & 5 1 ! 6 7 @

Now, 2nd from left end is “*” and 8th to its right is “&”.

3. In the series, how many such symbols are there which have a letter immediately before and after them?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. Five

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Three

Explanation-

Such symbols are underlined below;

@ H 7 J W 6 ! 1 Q 5 R & 4 G # B X % Z 3 D & K 8 2 L * 9

Thus, three such symbols are there.

4. In the series, if symbol ® is inserted after every 3rd element, then which element is 9th from the left and right end respectively?
A. & and !
B. ® and ®
C. ® and K
D. ! and &
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. ! and &

Explanation-

@ H 7 J W 6 ! 1 Q 5 R & 4 G # B X % Z 3 D & K 8 2 L * 9

If symbol ® is inserted after every 3rd element, series becomes,

@ H 7 ® J W 6 ® ! 1 Q ® 5 R & ® 4 G # ® B X % ® Z 3 D ® & K 8 ® 2 L * ® 9

Thus 9th from left and right end respectively are ! and &.

5. Which element is 6th to the left of 7th from the right of 11th from left end?
A. R
B. %
C. &
D. 4
E. G

Show Correct Answers

Correct Answer – C. &

Explanation-

@ H 7 J W 6 ! 1 Q 5 R & 4 G # B X % Z 3 D & K 8 2 L * 9

11th from left end is R.

7th from its right is % and 6th to its left is &.

Directions:(6-10) Study the following arrangement of numbers, symbols and letters carefully and answer the questions.

J K & @ T 7 R 1 + % 5 6 S K $ ? L * A 9 Q # D !

6. How many symbols are between T and S?
A. Two
B. Four
C. Three
D. One
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Two

Explanation-

J K & @ T 7 R 1 + % 5 6 S K $ ? L * A 9 Q # D !

There are two symbols between T and S.

7. If all the numbers are dropped from the arrangement then which of the following, what will be the fourth element from the left of fourth element from the right end of the given arrangement?
A. $
B. L
C. *
D. ?
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. ?

Explanation-

If all the numbers are dropped from the arrangement then the arrangement would be like,

J K & @ T R + % S K $ ? L * A Q # D !

So, the fourth element from the left of fourth element from the right end of the given arrangement is ‘?’.

8. What is the sum of the numbers between ‘K’ and ‘L’ in the given arrangement?
A. 16
B. 17
C. 19
D. 21
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 19

Explanation-

K& @ T 7 R 1 + % 5 6 S K $ ?L * A 9 Q # D !

So, the sum of the numbers between K and L is 19.

9. If the numbers between ‘$’ and ‘R’ are multiplied, then which of the following numbers is obtained?
A. 50
B. 60
C. 30
D. 35
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 30

Explanation-

J K & @ T 7 1 + % 5 6 S K $ ? L * A 9 Q # D !

When the numbers between $ and R are multiplied, then the product obtained is 30.

10. If all the alphabets are dropped from the arrangement then which of the following, will be sixth element from the right end of the given arrangement?
A. 5
B. $
C. ?
D. #
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. $

Explanation-

J K & @ T 7 R 1 + % 5 6 S K $ ? L * A 9 Q # D !

If all the alphabets are dropped from the arrangement then the arrangement would be like,

& @ 7 1 + % 5 6 $ ? * 9 # !

So, the sixth element from the right end of the given arrangement is “$”.